Soběstačnost – mlékárenství
Aby člověk dostal kravské mléko, je tele obvykle téměř ihned odstaveno od své matky.
Česká republika (jako spokojené telátko) čerpala a čerpá 40 mld. ročně z EU, aby postavila své potravinářství zpět na nohy.
EURa příšla, efekt nikoliv. Místo mléka a mléčných výrobků máme řepku a trvalý travní porost. Rančery s masným skotem, rovněž převážně na export…
Neuvěřitelných 75 % veškeré produkce českého mléka se vyveze do zahraničí a z toho se drtivá většina vrací zpět ve formě „k jídlu a k pití.“ Třeba do a z Mulleru u Drážďan.
Podíl dovozů na tuzemské spotřebě mléčných výrobků činí zhruba 50 % !
Proč nemůžeme finalizovat mléčné produkty? Protože není kdo a není kde. A asi ani nebyl důvod proč…
Zase úřednicko-politický aparát nebo špatné obchodní návyky spotřebitelů?